Tiramisupudding met brioche en chocolade

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 40  minuten

Rusttijd : 1 uur

Ingrediënten voor 10 personen

  • Voor de pudding:

    350 g liefst een beetje oude brioche
    500 ml melk
    300 g vloeibare room (light is mogelijk!)
    1/2 kop sterke koffie, afgekoeld
    6 eetlepels bruine rum
    5 grote eieren
    75 g suiker
    175 pure chocolade, fijngehakt

    Voor de crème:

    4 eetlepels bruine rum
    4 grote eierdooiers
    100 g suiker
    een snufje zout
    350 g Galbani mascarpone
    200 g heel koude volvette room

Tiramisupudding met brioche en chocolade

 

Bereiding

Het maken van de pudding:

snijd de brioche in blokjes en verdeel deze over een met bakpapier beklede rechthoekige vorm (formaat ongeveer 24x32 cm).

Breng in een pan de melk en de room aan de kook.
Klop de eieren met de rum en de koffie. Schenk er langzamerhand al kloppend de warme melk bij. Voeg de gehakte chocolade toe en laat hem smelten. Meng dit tot een gladde crème.
Schenk de crème over de brioche en duw er zachtjes op met een lepel zodat deze de vloeistof een beetje absorbeert. Laat 30 min rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vul een grote ovenschaal waarin de vorm past met warm water. Laat hem ongeveer 40 min bakken. Controleer of de pudding gaar is door met een mes erin te prikken: dit moet er schoon uitkomen.
Los de pudding en laat hem afkoelen. Zet hem een uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding van de crème:

Klop de eierdooiers met de suiker en het zout tot een wit schuim. Voeg de rum en de mascarpone toe en klop tot een romige crème.
Klop in een andere kom de koude room stijf. Voeg de slagroom voorzichtig toe aan de mascarponecrème.
De opmaak:
Snijd de pudding in de dikte doormidden. Garneer de eerste laag van de taart met de helft van de crème en bestrooi met cacaopoeder. Zet de tweede laag taart op de crème en besmeer hem voorzichtig met de rest van de crème. Zet hem in de koelkast tot u hem gaat opeten. Bestrooi hem vlak voor het opdienen met cacao.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?