Tiramisumousse met balsamicokaramel

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 30  minuten

Rusttijd : 5 uren

Ingrediënten voor 6 personen

  • * 650 g Galbani mascarpone
  • * het wit van 3 eieren
  • * 5 extra eieren
  • * 8 cl vloeibare crème fraîche
  • * 2 eetlepels suiker
  • * 2 eetlepels suiker
  • * 5 eetlepels bruine suiker
  • * 10 cl balsamicoazijn
  • * ongeveer 40 lange vingers
  • * 2 kopjes sterke, ongezoete koffie
  • * 2 eetlepels marsala
  • * cacaopoeder, liefst bitter
  • * een snuf zout
 

Bereiding

*De crème*:
- Splits 5 eiwitten en klop ze stijf.
- Klop de 5 eierdooiers met de bruine suiker tot het mengsel een beetje wit wordt en voeg 500 g mascarpone toe.
- Werk de eiwitten met een spatel door de crème. Zet weg.

*De mousse*
- Klop de vloeibare room en de suiker stevig.
- Meng de resterende mascarpone (150 g) en de stijfgeklopte room in een slakom tot het mengsel homogeen en licht schuimend is.
- Klop de 3 resterende eiwitten en werk ze door het schuimige mengsel; zorg er daarbij voor dat ze niet breken. Zet weg.

*De balsamicokaramel*
- doe 10 cl balsamicoazijn en 2 eetlepels suiker in een pannetje.
- Breng aan de kook en laat het inkoken tot een karamel.

*Het opmaken van de tiramisu*
- Doop de koekjes licht in het mengsel van koffie en marsala, maar doop er maar een kant in, zodat het koekje niet doorweekt en te zacht wordt (de vloeistof zal door het hele koekje trekken als de verrine rust).
- Bekleed de verrines met de koekjes (bakjes zijn hiervoor heel handig, maar een grote schaal zal niet handig zijn om op te dienen omwille van de mousse).
- Leg er een eerste laag crème op (de helft).
- Leg er voorzichtig een heel dunne laag koekjes op die u dunner gesneden hebt.
- Schenk de rest van de crème erop.
- Leg er een dunne laag koekjes op (nog een keer in de dikte doormidden gesneden).
- Leg de mousse erop.
- Bedek het geheel met een fijn snufje cacao en maak met dunne reepjes karamel strepen.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?