Tiramisu met potimarron-pompoen en koriander

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 45  minuten

Rusttijd : 6 uren

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 potimarronpompoen (ongeveer 800 g)
  • 1 sjalotje
  • 2 biologische sinaasappelen
  • 30 g margarine
  • 1 bos koriander
  • 1 l groentenbouillon
  • 250 g Galbani mascarpone
  • Snippers Parmezaanse kaas
  • Agar-agar
  • Zout, peper
 

Bereiding

Snijd de potimarronpompoen in grote stukken.
Schil en snipper de sjalot. Rasp de schil van een sinaasappel.
Fruit de sjalot tot hij transparant wordt (zonder te laten verbranden). Zet de sjalot apart.
Pers de sinaasappels uit. Schenk het sap in een pan op een zacht vuur en voeg er de sjalot aan toe.
Doe er de potimarronpompoen, de sinaasappelrasp en de koriander bij. Laat dit tien minuten koken met het deksel op de pan.
Leng dit aan met de groentenbouillon en laat het geheel ongeveer 30 tot 40 minuten koken op een zacht vuur (of korter, afhankelijk van de grootte van de pompoen). Haal de pan van het vuur als de potimarronpompoen gaar is en voeg naar smaak peper en zout toe.
Pureer het mengsel en voeg er de agar-agar aan toe, verwarm opnieuw om het in te laten dikken (agar-agar is een uitstekende vervanger van gelatine: heel weinig nodig, plantaardig product). Laat het lauw worden.
Scheid ondertussen de eierdooiers van de eiwitten. Klop de dooiers tot een wit schuim en voeg er dan de mascarpone aan toe. Goed mengen. Voeg de snippers Parmezaanse kaas toe.
Klop de eiwitten stijf. Werk de eiwitten door het mascarponemengsel.
Leg in de schaal of de eenpersoonscoupes een eerste laag mascarponecrème.
Schep daarop het mengsel met pompoen en koriander.
Herhaal de handeling tot de schaal gevuld is. Eindig met een laag mascarponecrème en versgemalen peper. Strooi op de bovenkant enkele snippers Parmezaanse kaas

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?