Tiramisu met pistache en frambozen

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 20  minuten

Rusttijd : 4 uren

Ingrediënten voor 6 personen

  • Siroop:
  • - 50 g suiker
  • - 7,5 cl water
  • - 1 theelepel chocoladepoeder
  • Garnituur:
  • - 12 tot 18 lange vingers
  • - 150 g frambozen (vers of bevroren) + 18 hele voor de versiering
  • - 36 g suiker
  • - 1 opgehoopte eetlepel chocoladepasta
  • - 1 eetlepel melk
  • - 3 eieren
  • - 1 theelepel vanille-extract (facultatief)
  • - 50 g suiker
  • - 250 g Galbani mascarpone
  • - 40 g pistachenoten ongezouten, gepeld
  • - 3 chocoladekoekjes of 3 zandkoekjes, of schilfers of stukjes chocolade
 

Bereiding

Voor de siroop: doe het water en de suiker in een pan, breng aan de kook en laat 2 min borrelen.

Voeg er van het vuur af het chocoladepoeder aan toe. Zet warm weg.

voor de garnering : rol de lange vingers door de warme siroop en snijd ze daarna in stukjes en verdeel ze over de bodem van de glazen.

Besprenkel met een beetje van de resterende siroop en duw er daarna zachtjes op (de koekjes mogen niet ondergedompeld zijn in de siroop, anders wordt het een brij).

Prak de frambozen met een vork op een bord met 36 g suiker.

Verdeel de frambozen over de koekjes in de glazen.

Doe de chocoladepasta met een beetje melk in een kom en warm dit enkele seconden op in de magnetron, zodat het een soepele, maar niet vloeibare pasta wordt.

Bedek de frambozen in de glazen met dit mengsel.

Zet koud weg terwijl u het vervolg bereidt...

Scheid de eierdooiers van de eiwitten in 2 verschillende kommen.

Klop de dooiers met 25 g suiker en de vloeibare vanille enkele minuten tot het mengsel wit wordt, werk er daarna de marcarpone stevig kloppend door (voorkom klontjes!).

Klop de eiwitten stijf.

Voeg, als ze stijfgeklopt zijn, 25 g suiker toe en klop door om ze nog steviger te maken.

Werk de eiwitten door de mascarponecrème, terwijl u de massa steeds voorzichtig optilt.

Schenk deze crème in de glazen op de chocoladepasta.

Doe folie over de glazen en zet ze ten minste 4 uur koud weg (het is nog beter na 12 of 24 uur).

Voor het opmaken: breek vlak voor het opdienen de pistachenootjes licht in stukjes (bewaar 6 hele) en de koekjes, zandkoekjes, de schilfers of de stukjes en strooi deze over de tiramisu.

Leg er daarna 3 hele frambozen op met 1 hele pistachenoot in het midden.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?