Tiramisu met chocolade, ananas en vanille

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 0 minuut

Rusttijd : 6 uren

Ingrediënten voor 6 personen

  • * Biscuittaart met chocolade:

    30 g bloem
    100 g hele eieren (2 eieren)
    35 g eierdooiers (2 dooiers)
    60 g eiwitten (2 eiwitten)
    25 g cacaopoeder ongezoet
    100+20 g suiker

    * Mascarponecrème:
    250 g Galbani mascapone
    3 eieren
    3 eetlepels suiker
    1 zakje vanillesuiker

    * Mini-ananassen geschild
    32 miniplakjes ananas op siroop
    25 g suiker
    25 g boter
    1/2 vanillestokje

    * Siroop om te drenken:
    100 ml ananassap (van de ananas op siroop)
    1 eetlepel donkere rum
 

Bereiding

* Biscuittaart met chocolade:

Verwarm de oven voor op 210 °C.
Klop in een grote kom de eieren, de eierdooiers en 100 g suiker.
Verwarm het mengsel au bain marie. Klop met de garde tot het mengsel een temperatuur heeft van 40 °C.
Haal de kom van het vuur zodra het mengsel de juiste temperatuur heeft en meng met de mixer tot een schuim. De dooiers moeten helemaal wit zijn en verdrievoudigd in volume.
Werk er dan voorzichtig de bloem en de cacaopoeder door.
Klop de eiwitten stijf en voeg er langzamerhand 20 g suiker aan toe als de eiwitten schuimig beginnen te worden.
Werk de stijfgeklopte eiwitten met een spatel voorzichtig door het eerste mengsel.
Schenk het beslag op een siliconen bakmat (plaat om uit te rollen) en verspreid het egaal.
Bak 10 à 12 min op 210 °C.
Haal de taart een paar minuten na het bakken uit de vorm.
Zet weg.

* Mascarponecrème:
Scheid de eierdooiers van de eiwitten.
Klop de eiwitten in een slakom stijf en zet weg.
Klop in een andere slakom de eierdooiers met het mengsel van suiker en vanillesuiker met een garde tot een wit schuim.
Voeg de mascarpone toe aan dit mengsel en klop tot het een homogeen mengsel is (ik gebruik zelf mijn keukenmachine).
Voeg ten slotte de stijfgeklopte eiwitten toe aan het mascarponemengsel.
Koel wegzetten.

Gebakken ananassen:
Smelt de boter in een pan.
Snijd het 1/2 vanillestokje doormidden en schraap het leeg in de boter.
Laat de plakjes ananas in de goed hete boter 2 à 3 min bakken.
Strooi suiker over de ananas en laat het karameliseren terwijl u af en toe roert.
Doe de plakjes ananas op een bord en laat ze afkoelen.
Doe in dezelfde pan het ananassap en de rum en breng aan de kook.
Laat het van het vuur af afkoelen.

* Opmaken:
Steek uit de plak biscuittaart met chocolade met één van de kookringen 12 rondjes van 7,5 cm doorsnee.
Leg eventueel een stukje folie in elke ring (hierdoor kan de tiramisu makkelijker en schoner gelost worden).
Bestrijk elk plakje met een kwastje met de ananassiroop om te drenken.
Leg een plakje biscuittaart in elke ring, leg daarop 4 plakjes ananas, dan een laag mascarponecrème, een plakje biscuittaart en eindig met de crème.
Zet 6 uur koud weg of een nacht.
Verwijder vlak voor het opdienen de ring en de folie.
Versier met 2 plakjes ananas en een beetje cacaopoede

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?