Tiramisu met blue Curaçao en frambozen

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 60  minuten

Rusttijd : 3 uren

Ingrediënten voor 8 personen

  • voor de tiramisu
  • 3 eieren
  • 250 g Galbani mascarpone
  • 50 g suiker
  • 12 tot 16 lange vingers [ik koop altijd een pak met 300 g koekjes]
  • 5 cl curaçao en druppels kleurstof voor voedingsmiddelen (facultatief) of iets meer likeur om de blauwgroene kleur te accentueren.
  • ongeveer 300 g ontdooide frambozen
  • Voor de siroop
  • - 1 dl crème de framboises-likeur 
  • - 1 dl zwarte bessen/bramen- of frambozensiroop en
  • - 1 dl water
  • Benodigdheden
  • 6 tot 8 voldoende hoge glazen of transparante coupes, naar gelang de inhoud van de kom

Tiramisu met blue Curaçao en frambozen

 

Bereiding

Voor de crème:

Scheid boven een slakom de eierdooiers van de eiwitten. Zet de witten weg.
Mix de eierdooiers langdurig met 40 g suiker, tot het mengsel wit wordt en in volume verdubbeld is. Voeg de mascarpone toe tot het een romige crème is geworden.
Klop de eiwitten met 10 g suiker heel stijf met de mixer.
Meng de eiwitten voorzichtig door de crème door middel van bewegingen van beneden naar boven, om te voorkomen dat de witten instorten.

De blauwgroene kleur van de crème

Neem nog een slakom en splits het verkregen mengsel in twee gelijke delen (ongeveer 16 eetlepels crème). Doe de curaçao in een van de slakommen, zodat het een blauwgroen mengsel wordt.

Presenteer de coupes

Doe daarna 2 of 3 eetlepels van het groene mengsel in ieder glas. Snijd 8 lange vingers in tweeën en doop ze in de frambozensiroop die gemaakt is zoals hiervoor aangegeven.
Leg 2 stukjes lange vinger in het midden van de groene crème in iedere coupe en zet alle coupes ongeveer een half uur in de koelkast om de crème op te laten stijven.
Haal de coupes na een half uur uit de koelkast en ga verder met het opmaken met nog een halve in siroop gedoopte lange vinger per coupe (of meer als u dat lekker vindt). Bedek de koekjes met 3 eetlepels witte tiramisucrème en zet ten minste 3 uur in de koelkast.
Laat ongeveer een uur voor het opdienen (niet langer voor het goedblijven van het fruit in de kelken) het fruit ontdooien; spreid het uit op een bord om het ontdooien te versnellen. Verdeel het fruit vlak voor het opdienen over de coupes en voeg er een beetje van het dooisap aan toe.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?