Tiramisu met aardbeien en gesmolten chocolade

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 45  minuten

Rusttijd : 2 uren

Ingrediënten voor 4 personen

  • Voor de biscuit:

    2 eieren
    60 g kristalsuiker, dat is 4 eetl.
    1 snufje zout
    60 g bloem T45, dat is 6 eetl.
    25 g gesmolten en afgekoelde boter, dat is 2 eetl.
    Voor de garnering:

    200 g aardbeien
    30 g kristalsuiker, dat is 2 eetl.
    30 ml crème de fraise, kirsch of bosvruchtensap, dat is 2 eetl.
    3 of 4 g bloem T45, dat is 1 theel.
    30 g + 60 g kristalsuiker, dat is 2 + 4 eetl.
    5 ml vloeibare vanille, dat is 1 theel.
    90 ml melk, dat is 6 eetl.
    2 blaadjes gelatine
    2 eieren, eierdooiers en eiwitten gesplitst.
    paar druppels bitter amandelaroma
    250 g Galbani mascarpone
    Voor de afwerking:

    50 g pure chocolade
    5 ml notenolie

Tiramisu met aardbeien en gesmolten chocolade

 

Bereiding

De biscuit:

Breek de eieren in een kom, voeg de suiker en een snuf zout toe. Klop dit met een mixer 10 min tot het mengsel verdrievoudigd is in volume en mooi stevig en glad is. Zeef dan de bloem in de kom en werk deze er met een spatel voorzichtig door. Voeg ten slotte de gesmolten boter toe. Giet het mengsel in beboterde en met bloem bestoven bakjes en bak 10 à 15 min in een voorrverwarmde oven van 180 °C. Wacht als de biscuit gebakken is 5 min met het lossen en laat ze afkoelen op een rooster.

De garnering:

Meng de stukjes aardbei, 30 g kristalsuiker en de alcohol (of het vruchtensap) en laat dit macereren.

Week de gelatine in koud water.

Meng met een handgarde de eierdooiers, de bloem, 30 g kristalsuiker en de vloeibare vanille in een pan. Voeg daarna al roerend 90 ml melk toe. Breng het mengsel aan de kook, terwijl u blijft roeren met de handgarde. Laat het een of twee minuten doorkoken, haal de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe. Werk er dan de mascarpone en het bittere amandelaroma door.

Klop de eiwitten stijf met de mixer. Voeg als ze stevig zijn 60 g kristalsuiker toe terwijl u blijft kloppen. Klop nog 1 of 2 minuten door tot ze heel stijf en glanzend zijn. Werk de eiwitten daarna voorzichtig door het mascarponemengsel.

Het opmaken:

Bedek de bodem van iedere theekop met een stukje folie. Laat dit aan de zijkanten een beetje uitsteken. Halveer de koekjes in de dikte. Schep een grote eetlepel garnering met mascarpone op de bodem van elk kopje. Leg daarop een eerste plakje koek en druk een beetje aan. Verdeel daarna de aardbeien en de helft van het macereersap over de kopjes. Bedek met de rest van de mascarponegarnering en maak de opmaak af met de tweede plakjes koek die gedoopt zijn in de rest van het aardbeiensap. Zet ten minste 2 u koud weg.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?