Smeltende tiramisuboomstam

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 60  minuten

Rusttijd : 6 uren

Ingrediënten voor 8 personen

  • Voor de biscuit:
  • 4 eieren 125 g suiker 100 g bloem 50 g boter (+15 g voor het bakken) 1 snufje zout
  • Voor de crème:
  • 400 g Galbani mascarpone 4 eierdooiers 120 g suiker 2 eetlepels rum 15 cl koffie sterk, ongezoet en afgekoeld
  • Voor de afwerking:
  • 200 g Galbani mascarpone 5 cl vloeibare room 2 blaadjes gelatine 3 eetlepels cacao
 

Bereiding

De biscuit:
- Klop de eierdooiers met de suiker. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Werk ze door het mengsel van eierdooiers en suiker, afgewisseld met de gesmolten lauwe boter en de bloem. Verwarm de oven voor op stand 6 (180 °C).
- Verspreid het beslag over een met beboterd bakpapier bedekte bakplaat. Bak 10 min in de oven. Laat de biscuit met het papier op een theekdoek op het werkblad glijden. Rol hem op in de theedoek, terwijl hij nog warm is.

De crème:
- Klop de eierdooiers stevig door de suiker tot een wit schuim. Werk de mascarpone er al kloppend door. Voeg de eerste lepel rum toe.
- Meng de koffie en de rest van de rum. Rol de biscuit voorzichtig uit de theedoek. Besprenkel de biscuit met het koffiemengsel en bedek hem met crème. Rol de biscuit voorzichtig op en snijd de uiteinden schuin af.

De afwerking:
- Week de blaadjes gelatine in een kom koud water. Verwarm de vloeibare crème. Laat de uitgelekte gelatine van het vuur af oplossen. Werk de mascarpone er lepel voor lepel door en klop tussen de toevoegingen. Bedek de boomstam met deze crème. Zet hem ten minste 6 u. in de koelkast.
- Bestrooi de boomstam vlak voor het opdienen met behulp van een fijne zeef met cacao.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?