Recept voor zelfgemaakt
"Italiaans" ijs

Mascarpone is een onmisbaar ingrediënt voor een geslaagde Italiaanse tiramisu. Zoet, hartig, met fruit, er zijn veel combinaties mogelijk met andere recepten en seizoensingrediënten. U blijft versteld staan! Hebt u er wel eens aan gedacht zelf Italiaans ijs te maken? Heerlijk romig ijs dat u met of zonder ijsmachine kunt maken! Het kost een paar minuten voorbereiding en een paar uur in de vriezer, en klaar is kees... Probeer het eens!

Advies : Als u het ijs in de vriezer plaatst, haal het er dan 10 minuten voor het serveren uit zodat het niet te hard is.

Welk materiaal ?

De ijsturbine : hiermee kunt u in ongeveer 30 minuten ijs en sorbets maken
die u direct kunt proeven (als u van een romige textuur houdt). Dit apparaat
is zeer gebruiksvriendelijk. Een nadeel: Het is een duur apparaat, maar als
u een ijsliefhebber bent en vers fruit uit uw tuin kunt plukken, hebt u de investering er snel uit.

De ijsmachine : minder geraffineerd dan de ijsturbine, maar ook minder duur. Het ijs wordt in 30 minuten stijf, maar voor gebruik moet u bepaalde onderdelen van het apparaat ongeveer 20 uur in de vriezer leggen.

Wat als u geen apparaten hebt ? IJs kan ook gewoon zonder speciale apparaten gemaakt worden. Om te voorkomen dat zich ijskristallen vormen, moet het mengsel homogeen zijn. Roer het mengsel tijdens het vriesproces dus geregeld om (een keer per uur bijvoorbeeld). Na ongeveer 3 uur in de vriezer kunt u van het zelfgemaakte ijs proeven.

Recepten

Ijs met mascarpone, rum en gekarameliseerde walnoten
(4 personen - Bereiding : 20 minuten)

Klop 80 g kristalsuiker en 2 eierdooiers op, voeg 10 cl rum toe en vervolgens 250 g Galbani mascarpone. Roer dit voorzichtig tot het mengsel homogeen is en giet het in een bak die u minstens 3 uur in de vriezer zet. Smelt ondertussen 125 g kristalsuiker in 10 cl water en breng dit aan de kook tot een licht gekleurde karamel ontstaat. Doop 75 g walnoten in de karamel, roer ze snel om en leg de walnoten op bakpapier. Haal het ijs uit de bak en snijd hier mooie plakken van, leg ze op de borden en garneer met de gekaramaliseerde walnoten.

Mascarpone-ijs met abrikozen
(4 personen - Bereiding : 15 minuten)

Laat de helft van een blik abrikozen uitlekken. Houd vier helften achter en mix de rest met een of twee eetlepels van het sap tot een coulis. Zet het apart. Klop de eierdooiers met 100 g suiker op, voeg 250 g mascarpone en de abrikozencoulis toe. Giet dit mengsel in een bak en zet deze minimaal 3 uur in de vriezer. Schep bolletjes ijs en doe deze in vier coupes, garneer met de in stukjes gesneden halve abrikozen. Tip: In de zomer neemt u rijpe, verse abrikozen die u in water kookt met 100 g suiker tot ze zacht zijn. Plaats het mengsel daarna in de mixer.

Schuimpjes-ijs met frambozen
(4 personen - Bereiding : 10 minuten)

Meng 500 g frambozen, 250 g mascarpone en 100 g kristalsuiker. Giet het mengsel in een ijsmachine en laat 1 uur draaien, zet het mengsel daarna minstens 3 uur in de vriezer. Breek 4 vanille-schuimpjes in grote stukken. Bedek hiermee de bodem van vier glaasjes, schep hier frambozenijs op, vervolgens
weer een laag meringue enz. Ganeer met een paar hele frambozen.

IJs met mascarpone, cacao en hazelnoten
(4 personen - Bereiding 15 minuten)

Breek 2 eieren en scheid de eierdooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers met 100 g kristalsuiker en 250 g mascarpone op, voeg vervolgens 20 cl volle melk en 4 eetlepels ongezoete cacao, en 100 g grof gehakte hazelnoten toe. Klop het eiwit op en meng dit voorzichtig door het mengsel dat u daarna in een ijsmachine
giet. Laat de machine 1 uur draaien en giet het mengsel in een bak die u minimaal 4 uur in de vriezer zet. Haal het ijs uit de bak, en snijd mooie plakken die u op de borden legt. Garneer het ijs eventueel met een beetje gesmolten chocolade en hazelnootsnippers.

IJs met mascarpone, vanille, pecannoten
(4 personen - Bereiding 15 minuten)

Klop snel 250 g mascarpone op in een kom. Snij een vanillestokje in twee helften en schraap de zaadjes over de mascarpone. Voeg 10 cl volle melk
en 100 g gehakte pecannoten toe. Klop 20 cl volle room op, als de room
stijf begint te worden, voegt u beetje bij beetje 100 g kristalsuiker toe,
blijven kloppen. Als de room stijf is, roert u die voorzichtig door de
mascarpone en giet dit mengsel in de ijsmachine. Laat de machine
draaien tot het ijs zich begint te vormen. Giet het ijs in een bak en zet
ongeveer 2 uur in de vriezer.

Chocokokos mascarpone-ijs
(4 personen - Bereiding 15 minuten)

Klop snel 250 g mascarpone in een kom op, voeg 2 eetlepels cacao en 10 cl kokosmelk toe en meng alles. Klop 20 cl volle room op, als de room stijf
begint te worden, voegt u beetje bij beetje 100 g kristalsuiker toe, blijven
kloppen. Als de room stijf is, roert u die voorzichtig door de mascarpone
en giet dit mengsel in de ijsmachine. Laat de machine draaien tot het
ijs zich begint te vormen. Giet het ijs in een bak en zet ongeveer 2 uur
in de vriezer.

Een beetje geschiedenis over de oorsprong van Italiaans ijs :
Marco Polo zou van zijn reizen naar het Oosten de ‘sorbetti’, een eenvoudig
mengsel van fruit en opgeklopt eiwit, meegenomen hebben, dat al snel de
favoriet werd van de Italiaanse adel. Met het huwelijk van Catherina de
Medici en de graaf van Orléans komt dit gerecht in de 17e eeuw naar
Frankrijk. Tegenwoordig staat het typische Italiaanse ijs bekend om de romige
smaak omdat het uitsluitend wordt gemaakt van verse kwaliteitsingrediënten.

Na het ijs, gaat u op ontdekking naar de tiramisu.