Lichte tiramisu met peren en gekarameliseerde hazelnoten

Ga met de muis over de sterren om een cijfer te geven

Bereidingstijd : 20  minuten

Rusttijd :

Ingrediënten voor 6 personen

  • 3 grote peren (ik heb Comice genomen)
  • 250 g Galbani mascarpone
  • 2 eetl. suiker
  • 2 naturel roeryoghurt (2 x 125 g)
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 2 eetl. suiker
  • Karamel (voor 1 pot, niet alles wordt gebruikt)
  • 150 g suiker
  • 3 druppels citroen
  • 80 g kokend water
  • 20 g boter
  • Afwerking
  • 50 g hele hazelnoten

Lichte tiramisu met peren en gekarameliseerde hazelnoten

 

Bereiding

Maak de karamel: Doe in een pan met een dikke bodem de suiker en de citroen, verwarm dit zachtjes, zonder te roeren met een lepel. Draai de pan als de suiker begint te smelten, zodat hij gelijkmatig kookt. Neem hem van het vuur als de suiker helemaal gesmolten is en bruin gekleurd is (niet te donker) en voeg dan beetje voor beetje de in blokjes gesneden boter toe, terwijl u roert met een spatel. Schenk daarop kokend water, maar pas op voor spetters. Zo zal de karamel vloeibaar blijven. Niet alles wordt gebruikt. Hij kan koel, in een afgesloten pot bewaard worden.

Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes. Leg ze op een diep bord, bestrooi met 2 eetl. suiker, schenk de balsamicoazijn erover, roer voorzichtig en laat 20 min. marineren.


Meng de mascarpone met de 2 potjes roeryoghurt tot een mooi homogeen mengsel. Voeg 2 eetl. karamel en 2 eetl. kristalsuiker toe.

Maak de coupes op: schep op de bodem een flinke eetl. karamel en dan de helft van de blokjes peer. Bedek met de helft van de mascarponecrème. Voeg de rest van de peren toe, schep 1 eetl. karamel erop, en eindig met de rest van de crème. Koel wegzetten.

Kraak de hazelnoten. Rooster ze 2 à 3 min. droog in een pan terwijl u veel roert. Schep ze op een bord, laat 10 min afkoelen en verwijder de bruine velletjes die nu vanzelf loslaten. Zet weg.
Breek de hazelnoten vlak voor het opdienen in 3 of 4 stukken als ze nog heel zijn en doe ze terug in de pan. Voeg 3 eetl. karamel toe en verwarm 2 min heel zachtjes zodat ze goed bedekt zijn. Schenk in de coupes en dien direct op.

Tips

ZOEKEN

Wat is het geheim van een geslaagde tiramisu ?